Contactavond op 11 mei 2023

In het restaurant van NNCZ Wolfsbos heet Else Nobel zo’n 30 mantelzorgers welkom. In het bijzonder mevrouw Truus Luten, gepensioneerd huisarts, die ons meeneemt naar voorbeelden uit de huisartsenpraktijk met als thema: Als het thuis niet meer lukt.

Zo komen mantelzorgers in gesprek over verschillende dilemma’s, die een rol spelen bij de verschillende situaties. Dan wordt het duidelijk dat het nog niet zo eenvoudig is, ingrijpende en weloverwogen beslissingen te nemen, als het thuis wegens lichamelijke of geestelijke beperkingen moeilijk wordt of niet meer gaat.

Nadenken over de gewenste toekomstige woon- en leefomgeving, is een eerste. Op een rijtje zien te krijgen, wat daarvoor nodig is, is een tweede.

Ouder worden komt niet zonder gebreken en soms ontstaan ongewenste situaties, als je mantelzorger uitvalt of een ziekenhuisopname roet in  het eten gooit. Verlies van regie is erg emotioneel en moeilijk. Kortom er wordt meer inzicht gegeven over hoe het proces het beste kan worden ingegaan.

Na afloop van de discussie is er ruim de gelegenheid om na te praten, van die mogelijkheid maakt nog een grote groep gebruik.