Op vrijdag 9 november vond in het Alfa-college in Hoogeveen de Dag van de Mantelzorg plaats.
met als thema: “Verras de mantelzorger”
 

 

Voor ruim 130 mantelzorgers meldde Voorzitter Edo Staudt, van het Contactpunt Mantelzorg bij aanvang in het Alfa-college trots dat de Dag van de Mantelzorg dit jaar al voor de negentiende keer is georganiseerd en hoopte in 2019 met hulp van onze mantelzorgers er volgend jaar een bijzonder dag van te maken. 

De ochtend werd geopend door Jeanette van Ommen, manager “Zorg en Welzijn” van het Alfa-college. Ze begon met de opmerking hoe mooi het is dat studenten in een vroeg stadium kennis kunnen nemen van mantelzorgers.

Als ze straks gaan werken als professional waar ze ook met mantelzorgers te maken krijgen is het een win-win situatie.“Voor jullie als mantelzorgers die nu centraal staan en verwend worden en voor onze studenten waarvan deze dag een hele rijke en mooie leerervaring is”, zei Jeanette van Ommen. 

Na de ochtendopening werden de mantelzorgers door workshopleiders begeleid naar een ander vertrek waar men diverse vaardigheden kon opdoen doormiddel van een veelvoud aan workshops, van schoonheidsverzorging tot Staphorster Stipwerk. Vervolgens werd door de studenten van het Alfa-college een heerlijke lunch verzorgd met soep vooraf.

Na de lunch werden de mantelzorgers ingelicht door Gita Lopulissa wat globaal de consequentie is van de verbouwing van het Alfa-college. Daarna werd iedereen uitgenodigd met haar mee te gaan voor een voorlichting over “Alfa in ontwikkeling”. 

“Mantelzorgers! we zijn zuinig op u! We hebben u nodig!” 

Dit was de hartenkreet van wethouder Erwin slomp, bij het openen van het middagprogramma.
Hij sprak zijn grote waardering uit voor alle mantelzorgers in Hoogeveen.
“Met alle financiële en structurele tekorten die er zijn bij het sociaal domein moeten we er niet aan denken dat er geen mantelzorgers zouden zijn.

Hoewel het thema van de dag is: “Verras de mantelzorger”, willen wij als gemeente juist niet worden verrast. We weten dat er ruim 1500 zwaar- en overbelaste mantelzorgers zijn en willen voorkomen dat mantelzorgers ziek worden en we als gemeente vroegtijdig ondersteuning kunnen bieden.
Door samenwerking met huisartsen en “Mantelzorg Vitaal” krijgen we de overbelaste mantelzorgers eerder in beeld. 
Overbelasting is niet goed voor diegene die verzorgd wordt, niet goed voor de samenleving en vooral niet goed voor u zelf. Maak daarom gebruik van de faciliteiten en zoek ontspanning die de gemeente u te bieden heeft doormiddel van bijvoorbeeld “Mantelzorg Vitaal”.
Hij wenste de mantelzorgers nog een fijne middag toe. 

De rest van de middag werd verzorgd door Henk Busscher van Busscherdrums uit Klazienaveen met een Djembé sessie.
Hij kwam binnen met voor iedereen een drum. Met zijn enthousiaste manier van het lesgeven in het drummen zorgde hij dat iedereen na afloop wist dat ze handen hadden.

Voor de mantelzorgers een geslaagde dag die werd afgesloten met een hapje en een drankje.
(foto's verzorgd door Martin van ter Beek)