Hier laat Ruud Janssen het robotje (het pratend bloempotje) Tessa zien en legt uit wat deze ter ondersteuning voor mantelzorgers kan betekenen.
"Op dit moment kan Tessa nog niet heel veel maar met ons onderzoek hopen we dat Tessa in de toekomst wat kan betekenen voor thuiswondende mensen met dementie, voor mantelzorgers en voor hun zorgverleners"
Dit zei Ruud Janssen op de contactavond van 15 maart 2018.
Hij liet Tessa antwoorden op voorgeprogrammeerde vragen. Ook liet hij  haar een liedje zingen.
Ze antwoord en reageert overigens niet op spontane vragen. 
Er wordt wel aan enkele uitbreidingen gewerkt. Bijvoorbeeld je drukt op de 'ik ga weg' knop en ze herinnert je om de portemonnee, sleutels en telefoon mee te nemen.
Tessa kan bij iemand thuis worden gebracht en na enkele weken of maanden weer worden opgehaald.
Sommigen vinden het een vriendinnetje, anderen een bemoeial.
Toch missen de mensen haar als ze weer wordt opgehaald. 
Als je wilt meedoen met het onderzoek kun je dat laten weten aan:
tjwm.janssen@windesheim.nlMartin Lammertink, projectleider van Zlimthuis, gaf de mantelzorgers een inzicht in de technische mogelijkheden om langer en op een aanvaardbare en prettige wijze zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen zodat ze, ondanks de beperkingen, hun dagelijkse dingen kunnen blijven doen.
In de komende jaren zullen mensen die meer dan tachtig jaar worden explosief stijgen.
Het is voor de toekomst dan ook een uitdaging om oudere mensen hierbij te begeleiden.
Met innovatieve slimme oplossingen hebben de mantelzorgers en de zorgvragers minder professionele hulp nodig. Niet alleen met een paar beugels in de badkamer of in het toilet maar ook bij afwezigheid van de mantelzorger kan bij het eventueel vallen, inbraak of brand dit tijdig worden gesignaleerd.
Vele technische mogelijkheden zoals lampen, een deurbel, de gordijnen of verwarming is draadloos en op afstand te bedienen.
Martin Lammertink noemde zijn vader van 86 jaar, die nagenoeg blind is en maar één been heeft, als voorbeeld. Hij kan hem op afstand op zijn smartphone volgen met de bewegingssensoren die in het huis zijn geplaatst en als het nodig is kan hij direct actie ondernemen.
Steeds meer zorgverzekeraars zien het nut in van een dergelijke technische ondersteuning.
Op vragen naar de betaalbaarheid werd aangegeven dat een standaard maandelijks abonnement varieert van € 7,50 tot € 50 euro. Kortom je kunt het zo duur maken als je wilt.
Met het oog op de toekomst was het weer een leerzame avond.


Hieronder de foto's van deze avond.