28 september jl. Is er weer een contactavond geweest met als thema:

 

“Hoe werkt stadsbus De Bij”.
Bert Hansma van de gemeente Hoogeveen heeft samen met chauffeur Martin Schipper van Connexxion een korte presentatie gehouden over de stadsbus “De Bij”.
De Bij is een samenwerking van de gemeente Hoogeveen en Connexxion.
Eerst lieten ze een korte film zien van de bus door de straten van Hoogeveen.
Bert Hansma liet weten dat het experiment van 2 jaar was geslaagd. De bus  heeft een groei doorgemaakt van ruim 4000 passagiers per jaar. De komende 4 jaar kunnen ze budgettair nog vooruit. Het meerijden met de bus kost maar 1 euro.
Op de vraag uit de zaal waarom de buitendorpen niet worden bedient was het antwoord: “dat is niet rendabel”. 
Het is handig om de folder bij je te hebben waar de tijden en de routes op staan.
Er kunnen niet meer mee dan 8 personen in de bus inclusief de mogelijkheid van 2 rolstoelen. Scootmobiels is niet mogelijk.
De chauffeur van de bus moet een empathisch en een flexibel vermogen hebben om in velerlei zin behulpzaam te zijn. Ze worden hier op geselecteerd.
De bus heeft 3 vaste routes. Naast de vaste haltes is het mogelijk bij hand opsteken ook onderweg op te stappen. 
Regelmatig worden de routes geëvalueerd en waar nodig aangepast.
Niet alleen tijdens de presentatie werden vele vragen gesteld, maar ook na de pauze werden de vragen persoonlijk bij de vragensteller nog extra toegelicht. (zie foto)


Op vragen of ook op afroep vervoer kan worden geregeld, werd verwezen naar "Hoogeveen vervoert". Je kunt dan bellen met 0528-745615 tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Wel moet dat 2 dagen  voor die tijd worden aangevraagd.
Zo is voor iedereen in de gemeente Hoogeveen, die geen gebruik kan maken van de bus, de mogelijkheid geboden een bezoek te brengen aan familie, arts of ziekenhuis of gewoon als je er een keertje er op uit wilt. Er is dan bij Hoogeveen vervoert een particuliere chauffeur beschikbaar. Dit kost € 2,50 voorrijkosten en € 0,25 per kilometer.

De relatief korte voorlichtingsavond werd met de vele beantwoorde vragen door bijna 40 mantelzorgers bezocht.